شاید برایتان پیش آمده باشد که بعد از یک وعده غذایی کامل، ناگهان هوس خوردن یک تکه کیک شکلاتی یا بستنی داشته باشید. یا شاید اواخر شب، دزدکی به سراغ جعبه شیرینی رفته باشید یا یک نوشیدنی شیرین بنوشید.
اما تا حالا شده به این موضوع فکر کنید علت میل به شیرینی چیست؟ این هوسها از کجا میآیند؟ چرا مغزمان ما را به سمت غذاهای شیرین سوق میدهد؟
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که هوسهای گاهوبیگاه شیرینی دارند و میخواهید با دلایل هوس شیرینی آشنا شوید و درباره راهکارهای مدیریت و کنترل این میل اطلاعات کسب کنید، این مطلب را تا انتها بخوانید.
علت میل به شیرینی چیست؟
دلیل میل به شیرینی در کودکان چیست؟
شیرینیجات بخشی جداییناپذیر از زندگی ما انسانها است. اما اصلا چرا میل به شیرینی داریم و علت هوس به شیرینی چیست؟
میل به خوردن شیرینی دلایل متفاوتی دارد. در این بخش بررسی میکنیم چه عواملی باعث میشوند هوس خوردن خوراکیهای شیرین به سراغتان بیاید.
1. علاقهمندی به مزه شیرین از بدو تولد
اولین چیزی که باید به آن اشاره کنیم، مزه شیرین است. از همان موقع تولد، زبان ما طوری طراحی شده است که مزه شیرین را دوست داشته باشیم. شیر مادر یه منبع عالی از قند هست، و به همین خاطر نوزادان تمایل ذاتی به سمت مزه شیرین دارند. این تمایل در طول زندگی همراه ماست و باعث میشود بهصورت غریزی به سمت غذاها و خوراکیهای شیرین کشیده شویم.
2. دوپامین
دومین عاملی که باعث میشود مزه شیرین را دوست داشته باشید، دوپامین هست. دوپامین انتقالدهنده عصبی هست که حس لذت و پاداش را انتقال میدهد. خوردن شیرینی حجم بسیار زیادی دوپامین را در مغز آزاد میکند. به همین خاطر وقتی چیز شیرینی میخورید، احساس خوشبختی و رضایت میکنید.
3. پایین آمدن قند خون
یکی از دلایل شایع هوس شیرینی، افت قند خون هست. وقتی قند خونتان پایین میآید، علائمی مثل خستگی، سرگیجه و تحریکپذیری رو تجربه میکنید. بدن شما در این شرایط به طور طبیعی به دنبال راهی برای افزایش سریع قند خون هست و شیرینی یکی از اولین گزینههاست.
وقتی قند خونتان پایین میآید، مغز علامت میدهد که باید چیزی بخورید تا قند خونتان را بالا ببرید. غذاهای شیرین بهترین منبع برای بالابردن سریع قند خون هستند. به همین خاطر وقتی گرسنهاید یا قند خونتان پایین است، بیشتر هوس شیرینی میکنید.
4. پریود و میل به شیرینی
نوسانات هورمونی، مثلاً افزایش یا کاهش استروژن و پروژسترون، میتوانند باعث افزایش میل به شیرینی، بهخصوص در خانمها، در دوران پریودی شوند. اگر در دوران پریودی میل شدیدی به خوردن شیرینی دارید نگران نباشید، عوامل زیادی باعث میشوند در این دوران میل به خوردن شیرینی داشته باشید. در مقاله علت میل به شیرینی در پریودی به طور کامل این موارد را بررسی کردیم، پس حتما سری به این مقاله بزنید و با این دلایل آشنا شوید.
5. استرس و میل به شیرینی
شاید تعجب کنید، اما استرس و اضطراب هم میتوانند باعث هوس شیرینی شوند. وقتی استرس دارید، بدنتان هورمون کورتیزول ترشح میکند. کورتیزول سطح قند خون را بالا برده و درعینحال، باعث افزایش اشتها بهخصوص برای غذاهای شیرین و پرچرب میشود.
6. کمبود خواب، عامل میل به شیرینی
خواب و هورمونها رابطه خیلی نزدیکی با هم دارند. دو هورمون لپتین و گرلین که مسئول تنظیم اشتها هستند، تحت تاثیر کمبود خواب به هم میریزند. لپتین هورمون سیری و گرلین هورمون گرسنگی است. کمبود خواب باعث میشود که سطح لپتین کم شده و سطح گرلین بالا برود، و در نتیجه بیشتر احساس گرسنگی کنیم، بهخصوص برای غذاهای پرکالری مثل شیرینی.
7. افسردگی
افسردگی و غم میتوانند باعث افزایش هوس شیرینی شوند. دلیلش هم این است که خوردن شیرینی باعث ترشح هورمون سروتونین شده که یک نوع ضدافسردگی طبیعی است. به همین خاطر، افراد افسرده ممکن است برای فرار از احساسات منفی به سمت غذاهای شیرین پناه ببرند.
8. کمخونی و میل به شیرینی
درسته که خیلیها این باور را دارند که کمخونی باعث افزایش میل به شیرینی میشود، اما هیچ مدرک علمی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. کمخونی بهتنهایی باعث ایجاد یا افزایش میل به شیرینی نمیشود. بااینحال، کمبود آهن که عامل اصلی کمخونی است، میتواند علائمی مثل خستگی، سرگیجه و تحریکپذیری رو ایجاد کند و این موضوع میل به خوردن شیرینی را در شما بیشتر کند.
9. کمکاری تیروئید و میل به شیرینی
رابطه میان کمکاری تیروئید و میل به شیرینی پیچیدهتر از آن چیزی است که به نظر میآید. میل به شیرینی میتواند یکی از علائم کمکاری تیروئید باشد، اما این موضوع همیشه درست نیست. کمکاری تیروئید تغییراتی در بدن شما ایجاد میکند و این تغییرات ممکن است به طور غیرمستقیم میل به خوردن شیرینی را در شما بیشتر کند.
10. مصرف پروتئین کمتر از حد موردنیاز
وقتی بهاندازه کافی پروتئین مصرف نمیکنید، بدنتان به دنبال راههای دیگری برای تامین انرژی است. قند منبع سریع و آسان انرژی است، به همین خاطر در این حالت تمایل به خوردن غذاهای شیرین پیدا میکنید تا هر چه سریعتر قند خونتان را بالا ببرید.
علت میل به شیرینی در دوران پریدی چیست؟
میل به شیرینی کمبود چه ویتامینی است؟
تا حالا شده به این موضوع فکر کنید که هوس شیرینی، میتواند نشانه کمبود یک ویتامین یا ماده معدنی در بدنتان باشد؟
یک سری از ویتامینها و مواد معدنی در بدن ما هستند که کمبودشان در بدن منجر به خستگی، ضعف عضلانی و بیخوابی شده هوس خوردن شیرینی را بیشتر میکند.
- آهن
- کلسیم
- منیزیم (اگر علاوه بر میل به شیرینی بدنتان مرتب دچار اسپاسم میشود، رفلاکس معده دارید، بهاحتمال زیاد کمبود منیزیم دارید)
- کرومیوم
- زینک یا همان روی
- ویتامینهای گروه B (B1، B3 و B6)
همان ویتامینهایی هستند که کمبودشان در بدنتان باعث میشود تا هوسهای شدیدی به خوردن شیرینی داشته باشید.
علت میل به شیرینی در طب سنتی
تا اینجای متن با دلایلی علمی که باعث میشود ناخودآگاه به سمت شیرینیها بروید آشنا شدیم. اما در طب سنتی برای این موضوع کلی دلایل مختلف وجود دارد که در این بخش از مطلب آشنا میشوید.
- طبع بدن: در طب سنتی، هر آدمی دارای یکی از چهار طبع گرم و خشک، گرم و تر، سرد و خشک و سرد و تر هست. افراد با طبع گرم و خشک بیشتر تمایل به خوردن شیرینیجات دارند، چون این طبع به طور ذاتی خشکه و شیرینی به رطوبت بدن کمک میکند.
- مصرف غذاهای فرآوری شده: غذاهای فرآوری شده، مثل فستفود، سسها و نوشابههای گازدار، پر از شکر و مواد افزودنی هستند که میتوانند علت میل به شیرینی بعد از غذا باشد.
- سریع غذاخوردن: اگر جز افرادی هستید که خیلی سریع غذا میخورید احتمال تمایلتان به خوردن شیرینی بیشتر است. وقتی سریع غذا میخورید، سیگنالهای سیری بهدرستی به مغز ارسال نمیشود و ممکن است احساس سیری نکنید و به دنبال خوردن بیشتر، بهخصوص شیرینی بعد از غذا باشید.
- غذاهای سنگین و چرب: هنگامی که غذاهای سرشار از کربوهیدرات مانند نان، ماکارونی یا برنج را مصرف میکنید، سطح قند خون شما بهسرعت افزایش یافته و سپس به طور قابلتوجهی کاهش مییابد. این افت قند خون باعث میشود تا هوس خوردن غذاهای شیرین بعد از غذا برای افزایش مجدد قند خون در شما بیشتر شود.
- خوردن بیش از اندازه نمک: شاید باور نکنید؛ اما هر چقدر که تمایل بیشتر به مصرف نمک در رژیم روزانه داشته باشید، بیشتر هوس خوراکیهای شیرین دارید.
چه کار کنیم میل به شیرینی نداشته باشیم؟
شاید برای شما هم پیش آمده است که خیلی اتفاقی هوس چیز شیرین کنید؟ شکلات، کیک، یا حتی بستنی خنک؟ خیلی از افراد با هوس شیرینیدست و پنجه نرم میکنند، پس تنها نیستید.
اما چه کنیم میل به شیرینی نداشته باشیم؟ چه چیزی میل به شیرینی را کم میکند؟ چند راهکار ساده و کاربردی به شما کمک میکند تا جلوی هوس شیرینی را بگیرید و زندگی سالمتری داشته باشید.
1. قند خونتان را متعادل نگه دارید
یکی از مهمترین دلایل هوس شیرینی، نوسانات قند خون است. وقتی قند خونتان پایین میآید، بدنتان هورمونهایی آزاد میکند که باعث میشود هوس چیزهای شیرین کنید.
برای اینکه قند خونتان را متعادل نگه دارید، باید وعدههای غذایی و میانوعدههای منظمی که شامل کربوهیدراتهای پیچیده، فیبر و پروتئین هستند داشته باشید. این مواد غذایی به آرامی هضم میشوند و قند خون را به طور پایدار نگه میدارند.
2. بهاندازه کافی آب بنوشید
کمآبی بدن میتواند میل به خوردن چیزهای شیرین را بیشتر کند. به همین خاطر، مهم است که بهاندازه کافی آب بنوشید.
اما چطور متوجه بشویم که بهاندازه کافی آب مینوشیم یا خیر؟ برای بررسی این موضوع حواستان به موارد زیر باشد:
- رنگ ادرار (اگر رنگ ادرار تیره بود؛ یعنی بهاندازه کافی آب نمینوشید.)
- خشکشدن دهان
- احساس شدید تشنگی
- یبوست
3. وعدههای غذایی و میانوعدههای سالم داشته باشید
به وعدههای غذایی و میانوعدههایی که در طول روز میخورید توجه کنید، اگر وعدههای غذایی و میانوعدههای سالمی داشته باشید، کمتر هوس چیزهای شیرین میکنید.
میوهها و سبزیجات، غلات، پروتئین بدون چربی، لبنیات کمچرب و آجیل و دانهها از جمله وعدههای غذایی و میانوعدههای سالم هستند.
4. از شیرینیهای طبیعی استفاده کنید
اگر هوس چیز شیرین کردید، به جای شیرینیهای مصنوعی، از شیرینیهای طبیعی مثل عسل، خرما یا میوههای خشک استفاده کنید. البته یادتان باشد که این شیرینکنندهها هم کالری دارند، پس باید در مصرفشان اعتدال را رعایت کنید.
5. استرس خود را کنترل کنید
استرس از طریق افزایش هورمون کورتیزول باعث ولع شیرینی میشود. اگر بهخاطر فشار کاری یا شرایط زندگی شخصیتان مجبورید استرس زیادی را تحمل کنید به شما توصیه میکنیم کارهایی مثل یوگا، مدیتیشن یا ورزش انجام دهید.
6. بهاندازه کافی بخوابید
کمبود خواب باعث اختلال در عملکرد هورمونهایی میشود که اشتها را کنترل میکنند. به همین خاطر، خیلی مهم است که بهاندازه کافی بخوابید.
7. مراقب محرکهایتان باشید
اگر میدانید که دیدن شیرینیها یا بوییدنشان باعث میشود که هوس شیرینی کنید، سعی کنید از این محرکها دوری کنید.
حرف آخر
درست است که شکر و شیرینیجات میتوانند خوشمزه باشند، اما مصرف بیش از حد آنها ضررهای زیادی برای سلامتی ما به همراه دارد. همانطور که در این مقاله به طور مفصل توضیح دادیم، هوس شیرینی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، از نوسانات قند خون گرفته تا استرس و کمبود خواب.
حالا که با علت میل به شیرینی و راهکارهای مقابله با آن آشنا شدید، با اراده و پشتکار همچنین گرفتن یک رژیم غذایی سالم مصرف شیرینیجات را در زندگی خود به طور قابلتوجهی کاهش دهید.
شما چه تجربهای با هوس شیرینی دارید؟ چه چیزهایی باعث میشوند که هوس شیرینی کنید؟ کامنت کنید.
میل به شیرینی نشانه کدام طبع است؟
افراد با طبع گرم و خشک بیشتر تمایل به خوردن شیرینیجات دارند.
دمنوش کاهش میل به شیرینی کدامند؟
دمنوش بابونه، شیر طلایی یا شیر زردچوبهای، آب ولرم و چای ماچا از بهترین دمنوشها برای کاهش میل به شیرینی است.
چرا بعد از غذا میل به شیرینی داریم؟
مصرف غذاهای فرآوری شده مانند فستفود، سریع غذا خوردن و خوردن غذاهای سنگین و چرب برخی از مهمترین دلایلی است که میل شما به خوردن شیرینی را بعد از غذا خوردن افزایش میدهد.
چه قرصی میل به شیرینی را کم میکند؟
قرص کرومیوم پیکولینات مای ویتامینز میل به خوردن مواد قندی و شیرینی را تا حد بسیار زیادی را کاهش میدهد.
چه کنیم میل به شیرینی نداشته باشیم؟
متعادل نگه داشتن قند خون، نوشیدن آب به میزان کافی، خوردن وعدهها و میانوعدههای غذایی سالم، استفاده از شیرینکنندههای طبیعی، کنترل استرس و خواب کافی از راهکارهای کاربردی برای کنترل میل به شیرینی است.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.